Posted by : MlecznAlejka 30 grudnia 2011

Mam nadzieję, że u Was Święta były wspaniałe i takie, o jakich marzyliście :)
Dzisiaj produkt z cyklu "jogurty naturalne". Lubię próbować jogurty naturalne, które są z innych firm. Powiedzmy, że wciąż szukam ideału jogurtu naturalnego ;) Jest już kilka naturalnych, które zyskały u mnie wysoką notę, jednak poszukiwania trwają w dalszym ciągu ;)
Jogurt naturalny CALPRO wapń + probiotyk z OSM Krasnystaw zaciekawił mnie. Na pewno ze względu na zwiększoną ilość wapnia oraz dodatek bakterii probiotycznych, a przez to produkt ten można nazwać funkcjonalnym.

W smaku był równie interesujący. Dlaczego? Naturalnie lekko kwaśny, bez dodatkowego cukru i słodzików (uff!). Konsystencja bardziej płynna niż gęsta. Przy dobrym wstrząśnięciu jogurt nadaje się prawie do picia, jednak można go swobodnie jeść łyżeczką. Kolor..tutaj nikogo nie zaskoczę - biały ;)
Jogurt jest na prawdę smaczny! Dodatkowo jak już wcześniej wspomniałam należy on do produktów probiotycznych, gdyż dodano do nich określone bakterie probiotyczne. Pisałam już (tutaj), że produkt probiotyczny jest oznakowany w określony sposób: musi zawierać informację na temat rodzaju, gatunku i szczepu bakterii probiotycznej, która została dodana do produktu. W przypadku Jogurtu naturalnego CALPRO, są to: Lactobacillus acidophilus - LA5, Bifidobacterium  - BB - 12.
Moje jedyne zastrzeżenie jest w opakowaniu, które wydaje się być gorszej jakości. I chociaż wieczko jest standardowe, tak sam kubeczek jest giętki (a przez to mało wygodny) i pojedyncze litery na opakowaniu są zamazane. Może być to kwestia złego wydruku na kubeczku, jednak takie błędy nie powinny się zdarzyć firmie, której zależy na zdobyciu nowych konsumentów.
Moim zdaniem ten produkt jest skierowany do kobiet. Sugeruje nam już to wieczko - rysy twarzy kobiety, wyraźny napis z informacją o zwiększonej zawartości wapnia oraz probiotyku. Jak wiadomo, to kobiety są bardziej narażone na osteoporozę, co oznacza, że mogą być bardziej chętne do zakupu produktów o zwiększonej zawartości wapnia, aby wyeliminować możliwe ryzyko zachorowania. Kubeczek jest smukły, wydłużony. A to ma prawdopodobnie kobiecie - konsumentowi sugerować (często nieświadomie) ładną i smukłą linię. Równocześnie ułatwia jedzenie jogurtu, gdyż wygodniej trzyma się w dłoni.
Jogurt na pewno wyróżnia się nowymi cechami i  probiotycznością wśród jogurtów naturalnych. Dobrze, że producenci widzą potrzebę rozwoju niby banalnych, a ważnych produktów o nowe funkcje :)

W 100 g Jogurtu Naturalnego CALPRO jest 60 kcal.
białko - 4,5g
węglowodany - 6g,
w tym cukry - 6g
tłuszcz -2 g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone -  0,6g
sód - 0,03g
wapń - 240 mg*
* 30% zalecanego dziennego spożycia wapnia
Opakowanie (175g) dostarcza 105 kcal.

{ 1 postscriptum ... read them below or add one }

  1. Przyjmując antybiotyki nie należy zapominać o probiotyku. Tutaj https://trilac.pl/ znajdziecie bardzo dobry probiotyk dostępny bez recepty. Pozytywnie wpływa na jelita i ich funkcjonowanie.

    OdpowiedzUsuń

Translate

Przeczytasz o..

Na swoim blogu nie chcę umieszczać punktów za produkty. Chcę je opisywać stosując jako kryterium m.in. smak, konsystencje, skład, jakość wykonania, moje obserwacje dotyczące reklamy czy umiejscowienia produktu na półce lub rynku mleczarskim :)
Moje preferencje też będą miały jakiś wpływ na ogólną ocenę, jednak chcę przedstawiać produkty rozwiązując różne zagadki czyhające np. w składzie. Tak, byśmy potrafili 'zbadać' produkt, zanim wrzucimy go do koszyka.

O mnie

Moje zdjęcie
W dzieciństwie uczulona na produkty mleczne, obecnie ich wielbicielka :) Moim planem na najbliższe n-lat jest nauczyć się gotować ;) Lubię tematykę związaną z żywnością, produkcją żywności, kulinariami i całym 'food'! :) www.foodmarketday.wordpress.com

Bloglovin

Follow on Bloglovin

- Copyright © MlecznAlejka - Metrominimalist - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -