- Back to Home »
- warto wiedzieć »
- Bakterie mlekowe - cz.III
Posted by :
MlecznAlejka
4 lipca 2011
Dziewiąty krok - co to jest produkt probiotyczny?
Jest to produkt wzbogacony w specjalne, ściśle wyselekcjonowane żywe kultury bakterii.
Dziesiąty krok - czym się różni zwykły produkt od produkty probiotycznego?
Na przykładzie jogurtu: zwykły jogurt (czyli nie określony jako probiotyczny) także zawiera dobroczynne bakterie mlekowe, które wspomagają naturalną produkcję jogurtu (charakterystyczny kwaśny posmak jogurtu jest wynikiem produkcji kwasu mlekowego przez bakterie). Natomiast jogurt probiotyczny dodatkowo wzbogacony jest o szczepy bakterii probiotycznych, które wymieniłam w cz.II.
Jedenasty krok - jak powinien być oznaczony produkt probiotyczny?
Taki produkt powinien mieć następujące dane:
Przykład: Lactobacillus(1) casei(2) DN-173 010(3)
(1)Rodzaj bakterii
(2)gatunek bakterii
(3)szczep bakterii, każdy szczep odpowiada za inną właściwość probiotyczną (np. regulacja pracy jelit), dlatego tak istotne jest podane jest części członu pełnej nazwy. Nie istnieją probiotyki "uniwersalne"!
Jedenasty krok - jak powinien być oznaczony produkt probiotyczny?
Taki produkt powinien mieć następujące dane:
- rodzaj bakterii
- gatunek
- nazwa szczepu probiotycznego czyli nazwa systematyczna
- liczbę żywych komórek każdego użytego szczepu probiotycznego obecnych w produkcie pod koniec okresu przydatności do spożycia
Przykład: Lactobacillus(1) casei(2) DN-173 010(3)
(1)Rodzaj bakterii
(2)gatunek bakterii
(3)szczep bakterii, każdy szczep odpowiada za inną właściwość probiotyczną (np. regulacja pracy jelit), dlatego tak istotne jest podane jest części członu pełnej nazwy. Nie istnieją probiotyki "uniwersalne"!