- Back to Home »
- Bakoma , jogurt owocowy »
- 7 Zbóż jogurt z ziarnami zbóż i śliwkami
Posted by :
MlecznAlejka
29 czerwca 2011
Dziś mamy produkt z kategorii "7 Zbóż" (Bakoma), która to coraz bardziej się rozwija i pojawiają się kolejne nowe produkty.
Seria "7 Zbóż" jest o tyle przełomowa, że Bakoma jako pierwsza firma na rynku prod. mlecznych skategoryzowała swoich konsumentów na kobiety i mężczyzn, jasno określając, który produkt jest do kogo kierowany. Jak jeszcze na początku "7 Zbóż" stanowił produkt dla ogółu, tak po pojawieniu się "7 Zbóż Man" stało się oczywiste, że tzw.'zielone' "7 Zbóż" jest dla kobiet, a "czarne" dla mężczyzn. Moim zdaniem niesamowicie odważny krok, ale jednocześnie dobry. Bardzo dobrze, że pojawia się coraz więcej nowości, że są produkty, które są w stanie spełniać potrzeby indywidualnie dobrane do kobiet i mężczyzn.
Jednym z nowości "7 Zbóż" jest jogurt 2 komorowy, który wygląda tak:
1 komora to wsad owocowy, w którym 11,2%(!) stanowią śliwki. Ta komora mi się najmniej podoba, gdyż śliwki są bardzo słodkie. Są to kawałki śliwek, wyczuwalne, nie jest to żaden mus śliwkowy ani powidła śliwkowe. Kolor przypomina kompot śliwkowy ;)na pewno nie jest to kolor miąższu śliwki. Za mocno przesłodzone, na tyle, że wyczujemy aromat śliwkowy, ale ze smakiem już gorzej.
2 komora to jogurt. I po raz kolejny Bakoma udowadnia, że jogurty naturalne to jej specjalność! :) Jogurt ten jest ze zbożami, których wydaje się być dużo, ale są one także bardziej rozdrobnione (tak mi się wydaje) niż w przypadku 1 komorowych "7 Zbóż". Zastanawiam się czy to jest efekt wizualny, że ziaren zbóż jest dużo czy na prawdę jest ich dużo. Wg składu ziarna zbóż to 2,4%. Jogurt naturalny nie jest słodki, jest bardzo smaczny.
Zastanawiałam się czy nie smaczniejszy byłby sam jogurt naturalny "7 Zbóż" bez dodatku śliwek. Moja ciekawość jak smakuje połączenie śliwek z jogurtem było silniejsze i obydwa składniki wymieszałam :)
Nie dodałam całego wsadu śliwkowego, a mimo to czuję, że jogurt jest na prawdę słodki! jak dla mnie za słodki. Natomiast pozytywny fakt jest taki, że po zmieszaniu zarówno śliwki i jogurtu, ziarna zbóż są wyczuwalne w trakcie jedzenia! Żaden ze składników się nie wyklucza :)
Ziarna zbóż to: pszenica, jęczmień, żyto, owies, ryż, gryka, proso, dodatkowo otręby pszenne
Ja bym się pokusiła o stwierdzenie, że te 7 zbóż są najbardziej rozpowszechnione w Polsce, zarówno w uprawie jak i konsumpcji ;) czyli to nie jest przypadek, że jest to 7 zbóż, a nie 12 ;)
I jeszcze jedna rzecz..producent mocno podkreśla to, że jogurt stanowi źródło błonnika. Na 100 g jogurt dostarcza 1,5g błonnika (troszkę mało..)
Wg mnie jogurt jest smaczny, ale póki co wolę "7 Zbóż" 1komorowe. Za duża ilość cukru i przesłodzony smak zniechęcają mnie jednak do kupna go następnym razem.
100 g - 95 kcal
białko - 3,2 g
węglowodany - 18,2 g
w tym cukry - 11,2 g
tłuszcz - 0,7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,4 g
błonnik pokarmowy - 1,5 g
sód - 0,03 g
Opakowanie (125g) dostarcza ok.119 kcal.
Te jogurty moim zdaniem są znacznie przereklamowane, wychodzą bardzo drogo a zboża i tak nie są tak przyswajalne jak by były dodane na świeżo. http://www.open-youweb.com/jogurt-7-zboz-od-bakoma-opinia/ Skład także nie jest jakiś rewelacyjny bo ma dużo cukru. Znacznie lepiej zrobić samemu taki jogurt na bazie naturalnego (nie greckiego) i dodać co komu pasuje, bardzie taniej i zdrowiej.
OdpowiedzUsuńFaktycznie bardzo ciekawie napisane. Czekam na więcej.
OdpowiedzUsuń