Posted by : MlecznAlejka 29 czerwca 2011

W poprzednim poście pierwszy raz pojawił się sód w wartości odżywczej jogurtu. Pewnie większośc myśli, że sól i sód to jest to samo, także podczas podliczania kalorii w produkcie. A jednak nie!

6 g (w przeliczeniu na sól) = 2,4 g/dziennie sodu

Wartość 2,4 g jest zalecana w odniesieniu dla sodu.
Wartość 6 g jest zalecana w odniesieniu dla soli.

Wartość równoważnika soli obliczamy wg wzoru:
 sód * 2,5 = równoważnik soli
Przykład: zawartość sodu w 100 g jogurtu Bakoma "7 Zbóż" wynosiła 0,03g,
                czyli wartośc soli wynosi 0,03*2,5 = 0,075 g
Źródło: www.pfpz.pl

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Translate

Przeczytasz o..

Na swoim blogu nie chcę umieszczać punktów za produkty. Chcę je opisywać stosując jako kryterium m.in. smak, konsystencje, skład, jakość wykonania, moje obserwacje dotyczące reklamy czy umiejscowienia produktu na półce lub rynku mleczarskim :)
Moje preferencje też będą miały jakiś wpływ na ogólną ocenę, jednak chcę przedstawiać produkty rozwiązując różne zagadki czyhające np. w składzie. Tak, byśmy potrafili 'zbadać' produkt, zanim wrzucimy go do koszyka.

O mnie

Moje zdjęcie
W dzieciństwie uczulona na produkty mleczne, obecnie ich wielbicielka :) Moim planem na najbliższe n-lat jest nauczyć się gotować ;) Lubię tematykę związaną z żywnością, produkcją żywności, kulinariami i całym 'food'! :) www.foodmarketday.wordpress.com

Bloglovin

Follow on Bloglovin

- Copyright © MlecznAlejka - Metrominimalist - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -