- Back to Home »
- jogurt owocowy , milko (Czechy) »
- Matylda Bio malinowa
Posted by :
MlecznAlejka
12 sierpnia 2012
Matylda twaróg z jogurtem Bio malinowa (Milko)
Produkt określany jako "ekologiczny" lub "bio" musi mieć określone oznaczenia na opakowaniach, na podstawie których mamy pewność, ze mamy do czynienia z produktem ekologicznym.
Miałam ciut inne oczekiwania wobec tego twarogu z jogurtem. Może spodziewałam się bardziej malinowego smaku? Matyldę Bio malinową mogę podsumować w kilku słowach: gęsta, nie za różowa, nie za słodka. O delikatnym malinowym smaku, w konsystencji przypominający serek homogenizowany dla dzieci. Bardzo kremowa i smaczna, ale… oczekiwałam chyba czegoś innego. Czy jest jakaś różnica między konwencjonalnym serkiem owocowym a bio? Na pewno kolor w przypadku Matyldy bio był bladszy, mniej różowy. Co nie znaczy, że gorszy, na pewno nie sprawiał wrażenia sztucznego nienaturalnie koloru. Więcej różnic nie zauważyłam.
Twaróg stanowi 44%, jogurt naturalny 40%. Plusem jest to, że zastosowano cukier trzcinowy, natomiast wadę dla mnie stanowi obecność skrobi kukurydzianej (jako stabilizator). Spodziewałam się po jogurcie ekologicznym nieobecności wszelkiej skrobi. Dodatkowym stabilizatorem są pektyny, ale jest to powszechny naturalny dodatek w wielu produktach. Barwnikiem naturalnym jest sok z buraka oraz co mnie bardzo zaciekawiło sok cytrynowy z koncentratu. To ostatnie jest całkowitą nowością dla mnie ;)
Wartość odżywcza w 100g - 114 kcal
białko - 6g
węglowodany - 14,5g
w tym cukry - 13g
tłuszcz - 3,5g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 2,8g
błonnik - 0,2g
sód - 0,04g
Opakowanie (110g) dostarcza 125 kcal.
ciekawy artykuł, tym bardziej że moje dzieci i dzieic moich praktycznie wszystkich koleżanek oszalały za tymi jogurtami. Nie uczulają dzieciaków i to uznałam za ich sukces....a co złego jestw naturalnych roślinnych pektynach bo nie za bardzo się orientuję?
OdpowiedzUsuńNie ma nic złego, zdanie o pektynie ma cel czysto informacyjny dotyczący składu jogurtu :)
Usuń