Posted by : MlecznAlejka 29 czerwca 2011

Dziś troszkę z innej beczki, mianowicie znakowanie produktów. Niby temat oczywisty, ale nie przez wszystkich znany. I często jest tak, że albo nie czytamy składu, a jeśli już czytamy to słabo go rozumiemy. Tak więc czas najwyższy rozwiać wszystkie wątpliwości :)
Oto kilka zasad, które warto znać:

1. Produkt musi zawierać informację o:
  • nazwie produktu spożywczego
  • data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia
  • zawartość netto lub liczba sztuk w opakowaniu
  • sposób przygotowania lub stosowania produktu
2. Zasada ta NIE DOTYCZY: 
 - serów, masła, fermentowanego mleka, śmietanki i śmietany, jeżeli do ich wytworzenia użyto tylko produktów mlecznych, niezbędnych w procesach przetwórczych enzymów lub drobnoustrojów, lub soli spożywczej niezbędnej do produkcji serów innych niż twarogowe i topione.

Nie bądźmy zaskoczeni kupując np. śmietanę, że nie ma składu ;) teraz wiadomo co to oznacza. Natomiast jeśli tam pojawi się skład: np. guma guar to pozostaje pytanie..po co guma guar do śmietany, skoro można i bez tego wyprodukować ten sam produkt? Zbędna rzecz!
A to tak dla ciekawości:  
- (nie dotyczy także) świeżych, nieobranych, nierozdrobnionych owoców, warzyw, w tym ziemniaków 
- wody gazowanej, jeżeli w jej oznakowaniu zawarta jest informacja o nasyceniu dwutlenkiem węgla
- oraz produktów piekarskich i ciastkarskich, które są przeznaczone do spożycia w ciągu 24 godzin od wytworzenia

3. Wykaz składników wykorzystanych do produkcji środka spożywczego jest podawany wg masy w porządku malejącym. 
Czyli ten składnik, który jest wymieniony jako pierwszy użyto go najwięcej, natomiast ten, który w składzie jest na końcu użyto najmniej.

4. "Nazwę każdego składnika alergennego wykorzystywanego do produkcji środka spożywczego i nadal obecnego w gotowym środku spożywczym, nawet w zmienionej formie, oraz nazwę każdego składnika pochodzącego ze składnika alergennego, w tym również w przypadku środków spożywczych,  podaje się z wyraźnym odniesieniem do nazwy składnika" 
5. Jeśli produkt zawiera dozwolone substancje gotowe, producent jest zobowiązany do podania informacji o:
  • nazwie/numerze i zasadniczej funkcji, którą ta sub. pełni w produkcie
6. Określenia "owoce", "warzywa" albo "grzyby" są zamieszczane w wykazie składników w kolejności uwzględniającej łączną masę owoców, warzyw albo grzybów

Patrzmy na skład, abyśmy świadomie kupowali to, co chcemy kupić, abyśmy kupowali produkt, taki jaki spodziewamy się kupić. Abyśmy świadomie wybierali produkty z półek sklepowych, a nie pod wpływem tego, że leżą na wysokości naszego wzroku.

Wiedz co jesz!!!
Źródło: Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych ze zm.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Translate

Przeczytasz o..

Na swoim blogu nie chcę umieszczać punktów za produkty. Chcę je opisywać stosując jako kryterium m.in. smak, konsystencje, skład, jakość wykonania, moje obserwacje dotyczące reklamy czy umiejscowienia produktu na półce lub rynku mleczarskim :)
Moje preferencje też będą miały jakiś wpływ na ogólną ocenę, jednak chcę przedstawiać produkty rozwiązując różne zagadki czyhające np. w składzie. Tak, byśmy potrafili 'zbadać' produkt, zanim wrzucimy go do koszyka.

O mnie

Moje zdjęcie
W dzieciństwie uczulona na produkty mleczne, obecnie ich wielbicielka :) Moim planem na najbliższe n-lat jest nauczyć się gotować ;) Lubię tematykę związaną z żywnością, produkcją żywności, kulinariami i całym 'food'! :) www.foodmarketday.wordpress.com

Bloglovin

Follow on Bloglovin

- Copyright © MlecznAlejka - Metrominimalist - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -