- Back to Home »
- warto wiedzieć »
- Kilka słów o znakowaniu produktów
Posted by :
MlecznAlejka
29 czerwca 2011
Dziś troszkę z innej beczki, mianowicie znakowanie produktów. Niby temat oczywisty, ale nie przez wszystkich znany. I często jest tak, że albo nie czytamy składu, a jeśli już czytamy to słabo go rozumiemy. Tak więc czas najwyższy rozwiać wszystkie wątpliwości :)
Oto kilka zasad, które warto znać:
1. Produkt musi zawierać informację o:
- nazwie produktu spożywczego
- data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia
- zawartość netto lub liczba sztuk w opakowaniu
- sposób przygotowania lub stosowania produktu
2. Zasada ta NIE DOTYCZY:
- serów, masła, fermentowanego mleka, śmietanki i śmietany, jeżeli do ich wytworzenia użyto tylko produktów mlecznych, niezbędnych w procesach przetwórczych enzymów lub drobnoustrojów, lub soli spożywczej niezbędnej do produkcji serów innych niż twarogowe i topione.
Nie bądźmy zaskoczeni kupując np. śmietanę, że nie ma składu ;) teraz wiadomo co to oznacza. Natomiast jeśli tam pojawi się skład: np. guma guar to pozostaje pytanie..po co guma guar do śmietany, skoro można i bez tego wyprodukować ten sam produkt? Zbędna rzecz!
A to tak dla ciekawości:
- (nie dotyczy także) świeżych, nieobranych, nierozdrobnionych owoców, warzyw, w tym ziemniaków
- wody gazowanej, jeżeli w jej oznakowaniu zawarta jest informacja o nasyceniu dwutlenkiem węgla
- oraz produktów piekarskich i ciastkarskich, które są przeznaczone do spożycia w ciągu 24 godzin od wytworzenia
3. Wykaz składników wykorzystanych do produkcji środka spożywczego jest podawany wg masy w porządku malejącym.
Czyli ten składnik, który jest wymieniony jako pierwszy użyto go najwięcej, natomiast ten, który w składzie jest na końcu użyto najmniej.
Czyli ten składnik, który jest wymieniony jako pierwszy użyto go najwięcej, natomiast ten, który w składzie jest na końcu użyto najmniej.
4. "Nazwę każdego składnika alergennego wykorzystywanego do produkcji środka spożywczego i nadal obecnego w gotowym środku spożywczym, nawet w zmienionej formie, oraz nazwę każdego składnika pochodzącego ze składnika alergennego, w tym również w przypadku środków spożywczych, podaje się z wyraźnym odniesieniem do nazwy składnika"
5. Jeśli produkt zawiera dozwolone substancje gotowe, producent jest zobowiązany do podania informacji o:
- nazwie/numerze i zasadniczej funkcji, którą ta sub. pełni w produkcie
6. Określenia "owoce", "warzywa" albo "grzyby" są zamieszczane w wykazie składników w kolejności uwzględniającej łączną masę owoców, warzyw albo grzybów
Patrzmy na skład, abyśmy świadomie kupowali to, co chcemy kupić, abyśmy kupowali produkt, taki jaki spodziewamy się kupić. Abyśmy świadomie wybierali produkty z półek sklepowych, a nie pod wpływem tego, że leżą na wysokości naszego wzroku.
Wiedz co jesz!!!
Źródło: Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych ze zm.