- Back to Home »
- warto wiedzieć »
- Bakterie mlekowe - cz.II
Piąty krok - co to jest probiotyk?
Probiotyk są to pojedyncze lub mieszane kultury żywych mikroorganizmów (głównie bakterii mlekowych, mogą być także drożdże lub inne bakterie), które mają pozytywny wpływ na zdrowie człowieka.
Szósty krok - co to są właściwości probiotyczne?
Właściwości probiotyczne to inaczej właściwości prozdrowotne.
Siódmy krok - jak działa probiotyk?*
Wpływa korzystnie na zdrowie człowieka poprzez poprawę składu mikroflory jelitowej (czyli takiej, która żyje w układzie pokarmowym)
*Definicja terminu wg Fullera opracowana w 1989r.
Nie każda bakteria mlekowa jest probiotykiem! Probiotyk musi spełniać określone wymagania techniczne, aby mógł zostać uznanym do kategorii bakterii probiotycznych.
Ósmy krok - jakie bakterie należą do probiotyków?
Najczęściej znane/spotykane to:
Lactobacillus casei (L.casei)*
Lactobacillus acidophilus (L.acidophilus)
Lactobacillus paracasei (L.paracasei)
Lactobacillus rhamnosus (L.rhamnosus)
Lactobacillus plantarum (L.plantarum)
Lactobacillus reuteri (L.reuteri)
Bifidobacterium bifidum (Bif.bifidum)
Bifidobacterium lactis (Bif.lactis)
Bifidobacterium breve (Bif.breve)
Bifidobacterium infantis (Bif.infantis)
Bifidobacterium longum (Bif.longum)
Enterococcus faecium (E.faecium)
Lactococcus lactis (L.lactis)
Streptococcus thermophilus (S.thermophilus)
Propionibacterium freudenreichii (P.freudenreichii)
*w nawiasach zostały użyte skróty, które są powszechnie stosowane do oznaczania szczepu bakterii
To prawda, że nie każda bakteria mlekowa jest probiotykiem, taki produkt musi spełniać konkretne wymagania aby mógł zostać uznany za probiotyk i miał realne działanie. A to działanie jest pozytywne tak naprawdę na całe zdrowie człowieka, nie tylko układ trawienny.
OdpowiedzUsuń