- Back to Home »
- Bakoma , jogurt naturalny »
- Jogurt naturalny (bez dodatku cukru)
Posted by :
MlecznAlejka
7 lipca 2011
Dziś będzie całkowicie naturalnie, ponieważ chciałabym przedstawić jogurt naturalny Bakomy :) Mamy lato, czas jeść rzeczy lekkie, sezonowe, świeże. Jednym z prostszych połączeń jest dodanie do owoców jogurtu (lub odwrotnie ;))
Myślę, że już kilka razy wspominałam o tym, że Bakoma robi na prawdę dobre jogurty naturalne. Dobre, ponieważ są one smaczne w smaku, są one zrobione z jak najmniejszej ilości składników, dokładnie z 2 + bakterie mlekowe (bez zbędnych dodatków w postaci gumy guar, zagęstników itp.)
Pierwszy wyróżnik tego jogurtu to gęstość (super gęsty), o czym producent informuje na opakowaniu oraz na etykiecie.
Drugi wyróżnik to brak dodatkowego cukru, na szczęście jogurt nie jest docukrzany czy dosładzany na różne sposoby. Myślę, że już tak wiele produktów mlecznych ma dodatkowy cukier w sobie, więc odpocznijmy od niego chociażby w jogurcie naturalny. Zachowajmy naturalny smak jogurtu, który już z nazwy brzmi "naturalny". Czyli bez barwników, sub. zagęszczających i innych substancji dodatkowych.
Jak pisałam, konsystencja jest na prawdę bardzo gęsta. Jogurt zmienia się w trochę płynny po silnym wstrząśnięciu przed otwarciem. Jeśli ktoś gustuje w jogurtach gęstych, a nie płynnych to na pewno jest to produkt przeznaczony dla niego. Mi ta gęstość trochę przeszkadza, ciężko jest wymieszać taki jogurt z różnymi składnikami lub efekt jest niedokładny i widoczny (grudki itp.) Smak jest lekko kwaśny, który wynika z działalności bakterii mlekowych. Jednak kwaśny posmak przestaje być odczuwalny po wymieszaniu np. z musli, owocami. Tak więc jeśli ktoś nie lubi takiego smaku to prostą receptą na to jest dodatek otrębów, musli lub innych składników wedle życzenia :)
Wartość odżywcza (100g) wynosi 60 kcal.
białko - 3,6 g
węglowodany - 5,2 g
w tym cukry * - 5,2 g
*adnotacja do cukru informuje, że produkt zawiera naturalnie występujące cukry czyli cukier mleczny laktoza
tłuszcz - 2,8 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 1,7 g
błonnik - 0 g
sód - 0,04 g
Opakowanie (300g) dostarcza 180 kcal.
Drugi wyróżnik to brak dodatkowego cukru, na szczęście jogurt nie jest docukrzany czy dosładzany na różne sposoby. Myślę, że już tak wiele produktów mlecznych ma dodatkowy cukier w sobie, więc odpocznijmy od niego chociażby w jogurcie naturalny. Zachowajmy naturalny smak jogurtu, który już z nazwy brzmi "naturalny". Czyli bez barwników, sub. zagęszczających i innych substancji dodatkowych.
Jak pisałam, konsystencja jest na prawdę bardzo gęsta. Jogurt zmienia się w trochę płynny po silnym wstrząśnięciu przed otwarciem. Jeśli ktoś gustuje w jogurtach gęstych, a nie płynnych to na pewno jest to produkt przeznaczony dla niego. Mi ta gęstość trochę przeszkadza, ciężko jest wymieszać taki jogurt z różnymi składnikami lub efekt jest niedokładny i widoczny (grudki itp.) Smak jest lekko kwaśny, który wynika z działalności bakterii mlekowych. Jednak kwaśny posmak przestaje być odczuwalny po wymieszaniu np. z musli, owocami. Tak więc jeśli ktoś nie lubi takiego smaku to prostą receptą na to jest dodatek otrębów, musli lub innych składników wedle życzenia :)
Wartość odżywcza (100g) wynosi 60 kcal.
białko - 3,6 g
węglowodany - 5,2 g
w tym cukry * - 5,2 g
*adnotacja do cukru informuje, że produkt zawiera naturalnie występujące cukry czyli cukier mleczny laktoza
tłuszcz - 2,8 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 1,7 g
błonnik - 0 g
sód - 0,04 g
Opakowanie (300g) dostarcza 180 kcal.