Posted by : MlecznAlejka 9 lipca 2011

Kontynuując ostatni temat jogurtów naturalnych, probiotycznych, a także (zupełnie przypadkowo) produktów Bakomy dziś przyszedł czas na połączenie "probiotyk + jog.naturalny + 0% tłuszczu i dodatkowego cukru". Będzie to w pewien sposób porównanie poprzedniego Jogurtu naturalnego Bakomy z obecnym :)



No to od początku..bakteria probiotyczna jest dokładnie opisana wg nazwy, rodzaju i szczepu czyli Lactobacillus acidophilus NCFM.
Smak jest mniej kwaśny od Jogurtu naturalnego bez dodatku cukru (Bakoma). Konsystencja o wiele bardziej gładsza, wyrazista. Jogurt nie jest tak gęsty. Moim zdaniem bardzo smaczny, ponieważ brak dodatku cukru powoduje, że nie jest on za słodki, a jednocześnie posmaku kwaśnego też nie ma. Powiedziałabym nawet, że konsystencja jest baardzo kremowa! Bardzo pozytywna rzecz! Ten jogurt w połowie zjadłam bez żadnych dodatków, drugą połowę wymieszałam z owocami. Nie trzeba było dodawać cukru i obydwie wersje były bardzo smaczne i  łatwe(swobodne!) do wymieszania :) 
Nie było dla mnie zaskoczeniem, gdy zobaczyłam, że są tylko 2 składniki w składzie + 2 rodzaje bakterii mlekowych, z czego pierwszą stanowią żywe kultury bakterii mlekowych (potrzebne do produkcji jogurtu), a drugą bakterią  jest szczep probiotyczny.
No więc który jogurt wybrać czyli jaka jest różnica między obydwa jogurtami naturalnymi? :)
1. konsystencja
2. smak
3. cena (probiotyczny jest droższy, przynajmniej w moim przypadku tak było, ale to wiele zależy także od sklepu i aktualnych promocji)
4. 0% tłuszczu i dodatku cukru (np. dla osób, które zwracają uwagę na wartość odżywczą)
I teraz chciałabym przejść do punktu 4 czyli co to jest to 0%?
Producent na opakowaniu i etykiecie zwraca uwagę na atut tego produktu - "odchudzona wersja"


Na potrzeby porównania będę używała nazwy "zwykły" dla Jogurtu naturalnego bez dodatku cukru oraz "0%" dla jogurtu, o którym jest dzisiejszy wpis.
100 g produktu dostarcza 56 kcal.* 
* Różnica 4 kcal mniej dla produktu "0%"
białko - 5,5 g*
* Różnica 1,9 g więcej dla "0%"
węglowodany - 8,4 g*
* Różnica 3,2 g więcej dla "0%"
w tym cukry - 8,4 g*
* Różnica także 3,2 g więcej dla "0%"
Dodatkowo jest adnotacja, że produkt zawiera naturalnie występujące cukry czyli cukier mleczny laktoza
tłuszcz - 0 g*
* Różnica 2,8 g mniej dla "0%"
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g*
* Różnicowa 1,7 g mniej dla "0%"
błonnik - 0 g*
* Tak samo w obydwu produktach
sód - 0,04 g*
* Tak samo w obydwu produktach
Faktycznie, większa jest zawartość białka, brak tłuszczu, ale coś kosztem czegoś..jest więcej węglowodanów. Nic nie ginie w przyrodzie i tak jest i w tym przypadku ;) Odejmujemy z tłuszczu to musi się to odbić np. na węglowodanach. 
Nie mogę ocenić, który jogurt jest lepiej kupić. Wybór zależy tylko od nas i naszych preferencji :) Na tym to przecież polega - każdy produkt kierowany jest do innej grupy konsumentów. Jeśli kogoś nie interesuje wartość odżywcza jogurtu to wybierze "zwykły", jeśli natomiast konsument lubi produkty probiotyczne, a dodatkowo (lub) zwraca uwagę na poszczególne składniki odżywcze to być może skusi się na "0%"

{ 1 postscriptum ... read them below or add one }

  1. Jako uzupełnienie diety w probiotyki spożywanie takiego jogurtu będzie dobrym pomysłem. Jeśli zażywa się jednak antybiotyki to trzeba sięgnąć po probiotyk z apteki który zadziała osłonowo na jelita i pozwoli sprawniej odbudować florę.

    OdpowiedzUsuń

Translate

Przeczytasz o..

Na swoim blogu nie chcę umieszczać punktów za produkty. Chcę je opisywać stosując jako kryterium m.in. smak, konsystencje, skład, jakość wykonania, moje obserwacje dotyczące reklamy czy umiejscowienia produktu na półce lub rynku mleczarskim :)
Moje preferencje też będą miały jakiś wpływ na ogólną ocenę, jednak chcę przedstawiać produkty rozwiązując różne zagadki czyhające np. w składzie. Tak, byśmy potrafili 'zbadać' produkt, zanim wrzucimy go do koszyka.

O mnie

Moje zdjęcie
W dzieciństwie uczulona na produkty mleczne, obecnie ich wielbicielka :) Moim planem na najbliższe n-lat jest nauczyć się gotować ;) Lubię tematykę związaną z żywnością, produkcją żywności, kulinariami i całym 'food'! :) www.foodmarketday.wordpress.com

Bloglovin

Follow on Bloglovin

- Copyright © MlecznAlejka - Metrominimalist - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -